Το Ιστολόγιο δημιουργήθηκε από φίλους του Μαινάλου, για την ενημέρωση , την γνωριμία όλων και για να σας παρουσιάζουμε δράσεις που αφορούν την περιοχή.

Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΙΝΑΛΟΥ



Αγαπητοί φορείς  της Αρκαδίας,

   Με αφορμή το άρθρο της ιστοσελίδας  ArcadiaPortal ( "Επιτροπή θα συντάξει την οριστική πρόταση των φορέων της Αρκαδίας για το Μαίναλο") (http://tinyurl.com/bgosbm3)  και τα βίντεο (http://tinyurl.com/bj7w94y)  ,  πήρα το θάρρος  να σας αναφέρω κάποιες σκέψεις και καταστάσεις όσον αφορά το θέμα του Μαινάλου – περισσότερο από την πλευρά του Χιονοδρομικού ΚΕΝΤΡΟΥ και την ανάπτυξη του που  χρόνια τώρα περιμένουμε . Δυστυχώς η λέξη ανάπτυξη έχει γίνει “σύνθημα” πανελλαδικώς.  Δεν έχει νόημα να το σχολιάσω πιο αναλυτικά.

Θα επικεντρωθώ στην ανάπτυξη σε σχέση με το Χ/Κ Μαινάλου.  Παρακολουθώ χρόνια τις εξελίξεις και τα δρώμενα σε ότι αυτό  το αφορά. Από το 1990 ανελλιπώς επισκέπτομαι το βουνό . Έχω χαραγμένα στην μνήμη μου πολλά περιστατικά τα οποία έχουν οδηγήσει το κέντρο χρόνια πίσω αλλά επίσης και πάρα πολλά που αποτελούν αξέχαστες στιγμές. Πάνω στο βουνό έχω γνωρίσει πολλοί σημαντικούς ανθρώπους που ευελπιστώ να διαβάσουν τα παρακάτω λόγια μου και να αφυπνιστούν λίγο παραπάνω.

Ξαναγυρίζω στο  ένα βίντεο που σας ανέφερα παραπάνω. θα κρατήσω τα λόγια του Κ. Προέδρου του ΕΟΣ Τρίπολης όπου λέει «Έχουμε έναν θησαυρό και αυτός ο θησαυρός είναι  αυτό το βουνό για εμάς».  Το Χ/Κ Μαινάλου είναι ο βασικός πόλος έλξης της περιοχής και δυστυχώς βλέπω ότι αυτός ο θησαυρός (Όγκος Μαινάλου) περιέχει κάλπικες λίρες, εάν ορίσω ως λίρες το χιονοδρομικό.

Πέρυσι όλοι χαρήκαμε όταν επιτέλους ο Δήμος Τρίπολης στήριξε και είναι τιμή του την λειτουργία του Χιονοδρομικού κέντρου.
Το πρώτο χτύπημα ήταν όταν στην έναρξή του στα τοπικά μέσα ανακοίνωναν ότι θα ήταν ανοιχτό για χιονοδρομία. Φτάνοντας από την Αθήνα αλλά και άλλες περιοχές πολλοί φίλοι με τις οικογένειες   και τις παρέες τους μάθανε ότι τα ξημερώματα αποφασίστηκε  να μην το ανοίξουν.

Το προσπερνάω  αυτό και σε βάθος χρόνου είδα ότι το χιονοδρομικό ήταν ανοργάνωτο και επιτρέψτε μου να πω, μερικές καταστάσεις προχειρότητας που έχω δει με τα μάτια μου και έχω συζητήσει με πολλούς φίλους. Θα μείνω στα πιο σημαντικά αρνητικά στοιχεία.  Θα σας  αναφέρω λοιπόν ότι αρκετές φορές δεν έλαβα απόδειξη για τις ημερήσιες κάρτες των αναβατήρων. Το κράτος , ο ΕΟΣ και δεν ξέρω και ποιος άλλος  υποθέτω ότι από τέτοιες κινήσεις  χάνει έσοδα;

Να αναφέρω ότι στους αναβατήρες οι χειριστές αυτών δεν ήξεραν να τα λειτουργήσουν και λόγο ότι κάποιοι ήταν αλλοδαποί ούτε καν μπορούσαν να συνεννοηθούν με τα μικρά παιδιά. Ας έχετε ότι εθνικότητας προσωπικό θέλετε δεν είμαι ρατσιστής αλλά θα σας παρακαλούσα να μπορούν να συνεννοηθούν και προπαντός να έχουν εμπειρία στον χειρισμό.

Το θέμα της ασφάλειας των επισκεπτών και χιονοδρόμων πολλοί από εμάς δεν το σκεφτόμαστε αλλά όταν ζήσουμε κάποια πράγματα τότε τρομάζουμε.
 Να αναφέρω για τα έλκηθρα που γυρνούσαν ανεξέλεγκτα σε όλο το χιονοδρομικό; Μέχρι και την κορυφή της ανατολικής πίστας εθεάθησαν!
Τα κουτιά διανομής  ρεύματος που είναι στους πυλώνες του  αναβατήρα Αρκτούρου ήταν ανοιχτά και τα ηλεκτρικά καλώδια ήταν απροστάτευτα.

Παρατήρησα ότι οι κάτω πίστες δεν είχαν καθαριστεί από τα αγκάθια και μικρά δέντρα. Επίσης χρόνια τώρα δεν έχει γίνει κάτι πολύ απλό που μπορεί να αλλάξει εντελώς την λειτουργία του κέντρου. Να καθαριστούν οι πέτρες από τις πίστες και να μπορούν να πατηθούν με λιγότερο χιόνι!!

Το συρματόσκοινο και τα πιατάκια του Αετού ακουμπούσαν σε μερικά σημεία επάνω στα έλατα.
Στην Περιφερειακή πίστα υπήρχαν πεσμένοι σιδερένιοι πάσσαλοι και μερικοί είχαν ύψος περίπου τους 50 πόντους. Εάν κάποιος έπεφτε επάνω τους όπως δεν φαίνονταν πάντα ξεκάθαρα από το χιόνι τι θα γινόταν;

Προστατευτικά στρώματα δεν υπήρχαν αρκετά για να καλύψουν πλήρως όλους τους πυλώνες των αναβατήρων. Εδώ να σημειώσω ότι με την μεγάλη χιονόπτωση πέρυσι χρειάστηκαν αρκετές ημέρες να τοποθετηθούν σωστά και τα υπάρχοντα ακόμα στρώματα στον Αετό.



Οι πίστες δεν έχουν πουθενά σηματοδότηση - οριοθέτηση. Κάποιος επισκέπτης δεν ξέρει που μπορεί και που όχι να πάει για την δικιά του ασφάλεια. Το συρματόσκοινο του ΑΕΤΟΥ πέρυσι ξέφτισε εν ώρα λειτουργίας και ήταν πράγματι  ευτύχημα που δεν κόπηκε. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να προκληθεί ζημία στον αναβατήρα. Είχαν γίνει οι απαιτούμενες συντηρήσεις και υπήρχαν έμπειροι χειριστές; Αληθεύει ότι για όλο το χιονοδρομικό υπήρχε ένας επιβλέπων για τις πίστες (πιστέρ). Αν είναι αλήθεια πως σε ένα τέτοιο χιονοδρομικό  μπορείς να έχεις μόνο έναν πιστέρ;  Πως μπορεί να επιβλέπει σωστά; Σε περίπτωση ατυχημάτων πως θα ανταπεξέλθει;

Επίσης δεν είδα ποτέ κάποιον Ιατρό. Τα τελευταία χρόνια υπήρχε σε καθημερινή βάση ιατρός?
όταν έγινε το περιστατικό με το παιδί του Στραβελάκη , θυμάμαι ακόμα και τώρα πόσο κακό έκανε στο βουνό η δυσφήμιση που έγινε εκείνες τις μέρες. Όλοι μας τότε υπερασπιστήκαμε το βουνό αλλά δεν γνωρίζω αν υπήρχε πράγματι γιατρός εκείνη την μέρα!!



Για όλα τα παραπάνω πως περιμένουμε όλοι να υπάρχουν ικανοποιημένοι επισκέπτες και επίσης να δούμε ανάπτυξη;  Τα τελευταία χρόνια ο ΕΟΣ δεν μπορεί να λειτουργήσει το κέντρο και έχει επιλέξει την λύση να υπάρχουν ιδιώτες που να λειτουργούν τις εγκαταστάσεις.
Ειλικρινά όμως όλοι μας αναρωτιόμαστε πως μπορεί να υπάρχει σωστή λειτουργία όταν καλείς έναν ιδιώτη να επενδύσει για 3-4 μήνες και χωρίς να υπάρχει καμία εγγύηση για την ποσότητα του χιονιού?
Πως φτάσαμε στο σημείο να ανήκει το κέντρο στον ΕΟΣ, να διαχειρίζεται από ιδιώτη και τα λεφτά να τα βάζει ο Δήμος? Δεν θα έπρεπε η κίνηση που ξεκίνησε πέρυσι να ολοκληρωθεί και να υπάρξει ένα άλλο σχήμα λειτουργίας το οποίο θα δικαιώσει και την περιοχή , θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, θα προσφέρει ανάπτυξη σε όλη την ευρύτερη περιοχή. Έτσι μόνο θα πιάνει τόπο το δημόσιο χρήμα!!

Και έρχομαι στα φετινά γεγονότα.

Διαβάζοντας την «Προκήρυξη ενοικίασης εγκαταστάσεων και κτισμάτων  του χιονοδρομικού κέντρου»  (http://tinyurl.com/a35fqj5)
Με παραξενεύει ότι η δημοσίευση είναι από Παρασκευή 26 /10/ 2012  έως 07/11/2012.
Αυτή η συντομία με παραξενεύει να σας πως την αλήθεια  δεν έχω δει πότε τόσο σύντομη περίοδο για εκδήλωση ενδιαφέροντος, συμμετοχή /σύνταξη/κατάθεση φακέλου. Επιτρέψτε μου να το βλέπω με καχυποψία.  Ρώτησα ποιος είναι ο ενοικιαστής και μου είπαν ότι είναι κατασκευαστής-εργολάβος και δεν έχει εμπειρία από χιονοδρομία και ότι ο περσινός δε διαχειριστής του Χ/Κ είναι φέτος γενικός υπεύθυνος των εγκαταστάσεων.

Στην παράγραφο  «4. Δικαιολογητικά  τεχνικής ικανότητας και εμπειρίας Διαγωνιζομένων»  και στο παρακάτω απαιτούμενο δικαιολογητικό ζητάτε (υπογραμμίζω το καίριο σημείο):
5) Υπεύθυνη δήλωση (θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής ο Ενδιαφερόμενος θα δηλώνει συγκεκριμένα την εμπειρία του σε σχέση με την παροχή υπηρεσιών) όπου διαχείρισης και λειτουργίας εγκαταστάσεων χιονοδρομικών κέντρων. Σημειώνεται ότι μπορούν να προσκομιστούν οποιαδήποτε έγγραφα ή άλλα δικαιολογητικά αποδεικνύουν ότι ο ενδιαφερόμενος διαθέτει την απαιτούμενη εμπειρία.
 Ο επιλεγμένος φετινός ενοικιαστής διαθέτει αυτό το δικαιολογητικό; Εάν το διαθέτει τότε θα ήταν θεμιτό για την αποφυγή παρεξηγήσεων σε κάποιο δελτίου τύπου να το κοινοποιήσετε. Δεν θέλω να ζητήσω απαντήσεις στο γιατί στην προκήρυξης αναφέρεται ότι θα είναι δύο σχολές ενοικίασης και τελικά είναι τρεις. Χιονοδρόμος είμαι και όχι επιχειρηματίας.

Πως ο ΕΟΣ Τρίπολης επέλεξε τον επιχειρηματία όπου νοίκιασε το Χιονοδρομικό προσφέροντας μια προχειρότητα;  Είχε ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας την απαιτούμενη εμπειρία σε χιονοδρομικά; Εσείς τι κάνατε για όλα αυτά ενώ ήσασταν παρόντες; Σαν ντόπιοι φορείς δεν τα είδατε όλα αυτά;




Φέτος μετά εκπλήξεως είδα ότι η τιμή της ημερήσιας κάρτας είναι 15 ευρώ ( 10 ευρώ πέρυσι!). Ο ΕΟΣ Τρίπολης, Δήμος Τρίπολης, Δήμος Γορτυνίας, επιτροπές τουρισμού, Περιφέρεια και επιχειρηματίες (ξενοδόχοι, εστιάτορες κ.α) δεν βλέπουν ότι η εποχή που ζούμε σε σχέση με τις προσφερόμενες υπηρεσίες δεν μπορεί να δικαιολογήσει κάρτα των 15 ευρώ και ότι ο κόσμος δεν πρόκειται να επισκεφτεί το χιονοδρομικό, την γύρω περιοχή και τις επιχειρήσεις;  Ποιος ελέγχει τον συγκεκριμένο ενοικιαστή του Χ/Κ;  Κύριε Πρόεδρε του ΕΟΣ εσείς έχετε τον πρώτο λόγο για τον έλεγχο, την ποιότητα στις παρεχόμενες υπηρεσίες και την ασφάλεια.

ΑΠΟ ΠΕΡΙΣΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗ ΠΡΟΟΔΟΣ. Σας παρακαλώ μην περιμένετε να χιονίσει ένα μέτρο για να αρχίσετε να κάνετε έργα! Είναι πια αργά υποθέτω. Εύχομαι να υποθέτω λάθος.

Κ. Πρόεδρε του ΕΟΣ σύμφωνα με συνέντευξη την Τετάρτη, 02 Φεβρουαρίου 2011, που δώσατε στον ιστότοπο « Κόντρα Επίθεση»  με τίτλο  «Όλη η αλήθεια για τη σημερινή κατάσταση του ΧΚ Μαινάλου (αποκλειστικό)»       (http://tinyurl.com/acyfqpq)  λέτε ότι , Νίκος Παναγιωτόπουλος: «Το ΧΚ δεν μπορεί να λειτουργεί με κριτήρια ιδιωτικού συμφέροντος» .  Σας παρακαλώ διαβάστε όλο το άρθρο για λεπτομέρειες.  Θα ήθελα να σας ρωτήσω γιατί και φέτος το νοικιάσατε πάλι σε ιδιώτη ενώ είναι αντίθετο με την παραπάνω σας πλήρως τεκμηριωμένη τοποθέτηση;

 Να σας αναφέρω τέλος ότι ήδη το KALAMATA TRAVEL, που συνεργάζεται με το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων και για πρώτη χρονιά φέτος ξεκινάει Snow Bus από Καλαμάτα και Τρίπολη! Τιμή από 30€ για snow bus & ski pass μαζί! (http://tinyurl.com/bbexhvv)

Όλα αυτά μου προκαλούν σοβαρά ερωτήματα και έντονο προβληματισμό για το πώς θα γίνει το Χιονοδρομικό κέντρο, μια χρυσή από κάλπικη λίρα, έτσι ώστε αυτός ο θησαυρός να μπορεί  και για όποια ανάπτυξη έχει ο κάθε εμπλεκόμενος φορέας κατά νου, να καρποφορήσει.

Είδα ότι αποφασίσατε όλοι οι φορείς να ασχοληθείτε ζεστά με το Βουνό και με αφορμή την πρόταση αξιοποίησης θα φτιάξετε μια κοινή ομάδα που αναλάβει το Μαίναλο.
Νομίζω ήρθε η ώρα μια τέτοια ομάδα  να αναλάβει και την διαχείριση του κέντρου και να αρχίσει επιτέλους ο σχεδιασμός για ένα καλύτερο μέλλον. Θέλω να ελπίζω ότι όλα όσα έχουν συμβεί είναι τυχαία και δεν υπάρχει κάτι που να τα εξηγεί όλα. Βλέπετε ζούμε σε ένα μικρό κόσμο και λίγο πολύ όλοι γνωριζόμαστε. Δεν θα ήταν καλό να αποδειχτεί κάποια στιγμή ότι υπάρχουν σχέσεις μεταξύ κάποιων οι οποίοι ανέλαβαν θέσεις και πήραν επιχορηγήσεις!!

Αγαπητοί φορείς ελπίζω να μην παρεξηγήσετε τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις μου και να αντιληφθείτε ότι μοναδικό μου κίνητρο είναι μέσω του διαλόγου να υπάρξει κάτι καλύτερο. Να δούμε όλοι και να  δείτε και εσείς ότι από «Χθες»  τι πραγματικά γίνετε με το Χιονοδρομικό κέντρο, αξιολογήστε την κατάσταση και από «χθες» να προβείτε σε καλυτέρευση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, κόστος ημερήσιας κάρτας και θέματα ασφάλειας.

Δεν θέλουμε ένα χιονοδρομικό που να υπολειτουργεί και να στέκεται τροχοπέδη στην ανάπτυξη της ντόπιας οικονομίας, επιχειρηματικότητας και επενδύσεων. Στο χέρι σας είναι. Θέλουμε ένα χιονοδρομικό που αν αποτελεί το καμάρι της Αρκαδίας!


Όλα τα παραπάνω τα γράφω γιατί πραγματικά ενδιαφέρομαι για το Χιονοδρομικό Κέντρο παρόλο που δεν κατοικώ κοντά και δεν έχω κανένα απολύτως συμφέρον από την λειτουργία του - παρά μόνο να γλυτώνω τα χιλιόμετρα μέχρι τα Καλάβρυτα- !!

Επίσης όλα τα παραπάνω τα έχω αναφέρει σε πολλά φόρουμ αλλά και στο Facebook και με μεγάλη μου χαρά μπορώ να σας πω ότι αποτελούν προβληματισμούς πολλών φίλων χιονοδρόμων.
Κλείνοντας θέλω να τονίσω σε όλους ότι είμαι πάντα στην διάθεση του καθενός να βοηθήσω - αφιλοκερδώς πάντα- από σημείο μπορώ το Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου